МАТЕМАТИЧЕСКА ГИМНАЗИЯ "АКАДЕМИК КИРИЛ ПОПОВ" ПЛОВДИВ
ПОРТФОЛИО

ЕВРОПЕЙСКИ И НАЦИОНАЛНИ ПРОГРАМИ И ПРОЕКТИ
МЕНЮ КЪМ ОСЪЩЕСТВЯВАНИ ПРОЕКТИ
Дейности, проекти и програми в МГ "Академик Кирил Попов" като асоциирано училище към ЮНЕСКО
Дейности, проекти и програми в МГ "Академик Кирил Попов" като асоциирано училище към ЮНЕСКО през 2019 година
ОСНОВНИ ДЕЙНОСТИ
1. Участие в международен конкурс за визуални изкуства „Аз живея край морето” (International Visual Art Competition "I live by the Sea"), организиран от Художественото училище в Юрмала, Латвия. Темата на конкурса е „Бурята“. МГ „Акад. Кирил Попов“ участва в конкурса с четири творби на наши ученици от професия „Компютърен график“ - Емилия Ангелова, Надежда Безпризванная, Атанас Берберов и Никол Манолова. Ръководители на техните проекти са учителите Ваня Шипчанова и Румен Манолов. Конкурсът е по линия на Националната комисия на Р Латвия към ЮНЕСКО с покана до мрежата от асоциирани училища към ЮНЕСКО - Associated Schools Network (ASPnet).
2. Включване в онлайн инициативата за отбелязване на Деня на майчиния език - 21 февруари и Международната година на коренното население - 2019, чрез представяне на звукозапис на текст от „Малкия принц“ на Антоан дьо Сент-Екзюпери, на майчин език. МГ „Акад. Кирил Попов“ участва със звукозапис по произведението, представен от ученичката Йоана Станева (звукозаписът може да чуете тук). Конкурсът е по линия на Корейската национална комисия към ЮНЕСКО с покана до мрежата от асоциирани училища към ЮНЕСКО - Associated Schools Network (ASPnet).
РЕЗУЛТАТИ
СРЕБЪРЕН МЕДАЛ ЗА КОМПЮТЪРНА ГРАФИКА ОТ ЛАТВИЯ

Международен конкурс за визуални изкуства „Аз живея край морето” /International visual arts competition „I live by the Sea”/,
гр. Юрмала, Латвия, 2019 г., който е под патронажа на Латвийската национална комисия за ЮНЕСКО.
Тема на конкурса „Бурята“.
В международния конкурс участваха над 3500 автори от 451 образователни институции от 23 страни: Азербайджан, Беларус, България, Чехия, Дания, Китай (Хонконг), Хърватия, Естония, Индия, Казахстан, Русия, Литва, Молдова, Полша, Португалия, Румъния, Словакия, Словения, Тайланд, Турция, Украйна, Узбекистан и Латвия.
Компютърна графика и фотография (16-25 години)
Сребърен медал: Никол Манолова, 11з клас, професия „Компютърен график"
Преподавател: Ваня Шипчанова
Участие на ученици от 6б клас в национален конкурс „Коледари - с блага вест и здраве“, организиран от Национален научен експедиционен клуб ЮНЕСКО и Сдружение“ Деца с онкохематологични заболявания“

През декември 2019 г. учениците от 6б клас и техният класен ръководител Невена Ичевска, активно подпомогнати от всички родители, участваха в национална благотворителна кампания в подкрепа на онкоболни деца, организирана от Национален научен експедиционен клуб ЮНЕСКО. Учениците внесоха сумата от 1300 лв. - дарения на средствата, предвидени за коледно тържество на класа, и средства, събрани от благотворителен коледен базар, организиран от тях в МГ "Акад.К.Попов". За участието си бяха наградени с грамота  от председателя на ННЕК ЮНЕСКО, както и с грамота за най-атрактивен коледен сувенир, откупен лично от директора на МГ г-жа Карапеева за украса на гимназията. Всички ученици от класа, класният ръководител и МГ получиха сертификати за участието си в кампанията.
Дейности в МГ "Академик Кирил Попов" като асоциирано училище към ЮНЕСКО през 2018 година
Клуб „Краезнание” (клубът е основан и работи в съответствие с темите от компетентността на ЮНЕСКО, свързани с устойчивото развитие, опазването на историческото и културно наследство, правата на човека и др.) изучава и развива теми за Холокоста и антисемитизма.
С усърдие и желание учениците се свързаха с еврейската организация ”Шалом” в Пловдив. Там намериха топъл прием и съдействие. След издирване на материали и архиви намериха лични истории на оцелели евреи спасени в трудовите лагери в България, създадени, за да спасят българските евреи да не бъдат изпратени в патерите на смъртта. Особено интересна за тях беше историята на рода Капон. Пред тях стои предизвикателството да докажат, че българския народ е толерантен. Част от своите лични истории които откриха, те представиха пред своите съученици на 26.01.2018 г., когато клуб ”Краезнание” отбеляза в Математическа гимназия Световния ден на Холокоста. Учениците бяха подготвили рекламни материали като брошури, ключодържатели и картички със темата „Никога няма да забравим”. На видео екран техните съученици от гимназията имаха възможност да изгледат филма „Салвадор” - един трагичен епизод от опита за спасяване на българските евреи.

Снимки от проведената изложба и представения филм във фоайето на МГ „Акад. Кирил Попов“ Пловдив.
Включване на ученици и учители от гимназията в Глобалната седмица на медийната и информационната грамотност (24 - 31 октомври).
В духа на събитието - да се преодолява и противостои на дезинформацията, речта на омразата, насилственият екстремизъм и неприкосновеността на личния живот бяха проведени: 1) информационна кампания сред учениците в часове на класа и 2) конкурси с ученици от професия „Компютърен график“ на теми: „Толерантността и изкуството на живота“ за компютърна графика и „Пловдив - младежка зона за информационна грамотност“ за фотография. Във фоайето на гимназията бяха експонирани отличените от журито творби на наши ученици.
Годишен доклад за реализирани дейности по UNESCO за 2018 година - виж тук.
Математическа гимназия „Акад. Кирил Попов”,
Пловдив е основана през 1971 г. с прием от
два випуска с профилите „Математика” и
„Изчислителна математика”.
Maps
+359 32 643 157
+359 32 643 192
4000 Пловдив,ул. Чемшир    No 11, кв. "Хр. Смирненски"
project@omg-bg.com
Our Mission Statement: