МАТЕМАТИЧЕСКА ГИМНАЗИЯ "АКАДЕМИК КИРИЛ ПОПОВ" ПЛОВДИВ
ПОРТФОЛИО

ЕВРОПЕЙСКИ И НАЦИОНАЛНИ ПРОГРАМИ И ПРОЕКТИ
МЕНЮ КЪМ ОСЪЩЕСТВЯВАНИ ПРОЕКТИ
ДРУГИ ПРОГРАМИ И ПРОЕКТИ
Проект по Програма „Пловдив - Европейска столица на културата 2019“
Проектът “Математическата сърцевина на изкуството”, който е част от програмата на „Пловдив - Европейска столица на културата 2019“ е с партньорското участие на Математическата гимназия "академик Кирил Попов" и арт пространство „Отсреща“. Целта на проекта е да разчупе стереотипа за отдалеченост на точните науки от изкуството. По отношение на поставената цел, координаторът на проекта Христо Петров, който е възпитаник на Математическата гимназия споделя, че черпи голяма част от творческото си вдъхновение от света на математиката. Според него светът на математиката е мистериозен и необясним, подобно на този на изкуството. Обича да цитира и великия писател-фантаст Артър Кларк - “всяка достатъчно напреднала технология не се различава по нищо от магията.”
Основните дейности по проекта започват на две места в Пловдив. Първата тема са фракталите - концепция еднакво привлекателна както за хората на точните науки, така и за артистичните натури. С оригиналните минималистични изображения се насочва вниманието на младите хора към структурата на изображенията, а съпътстващите работилници и разговори по забавен начин разкриват математическите модели, които стоят зад тях.  "Фракталите са страшно интересни, като още от 18. век предизвикват интереса на много учени, но поради огромния изчислителен труд, необходим за илюстрирането на повечето от тях, както и някои парадокси, които пораждат, са били до голяма степен неясни. Оттам идва и епитетът “чудовища”, с който се заиграхме и в проекта. Днес, с наличието на съвременната изчислителна техника, те са детайлно изследвани и започват да придобиват голямо значение в света на компютърните технологии.” - казва Христо. “Рядко се замисляме за това, но природата около нас е до голяма степен фрактална - съвсем прост пример е зеленчукът броколи романеско - всяка негова малка съставна част има формата на цялото.”На 28 май изложбата бе представена пред учениците на Математическата гимназия.
Следващите изложби по проекта са посветени на шаблоните, мозайките и клетъчните автомати.
 
ПОДГОТОВКА И ОТКРИВАНЕ НА ИЗЛОЖБАТА В МГ "АКАД. КИРИЛ ПОПОВ"

(снимките са подготвени от Никол Манолова)
Нови събития по проект “Математическата сърцевина на изкуството” по Програма „Пловдив - Европейска столица на културата 2019“

1. Изложба Cellular Automata / Откриване Математическа гимназия, 18.10.2018 г.
Война на световете.
Нови светове, конструирани от прости правила. И все пак също така необятни като този, в който живеем.
През 1970 г. Джон Конуей създава играта „Живот”, която придобива изключителна популярност и завладява съзнанието както на редица учени - физици, математици и биолози, заради възможността от прости правила да се изведат много сложни модели, така и на прохождащите компютърни ентусиасти (моментът съвпада с появата на първите достъпни микрокомпютри). Освен чистите практически приложения на клетъчните автомати, играта провокира и на философско ниво - тъй като доказва, че е възможна организация без намесата на външен създател.
Повече от половин век преди това, през 1898 г. излиза творбата на Хърбърт Уелс „Война на световете” - един от първите научно-фантастични романи, в който извънземни, които не успяват да бъдат спрени от хората, завладяват голяма част от Великобритания, но ненадейно загиват от обикновени земни болести, към които нямат имунитет.
През септември 2018 г. Христо Петров прави своя интерпретация на тези истории, във втората част на проекта „Математическата сърцевина на изкуството”. Изложбата включва 16 плаката, разделени в две теми - „Conway's war of the worlds” и „Wolfram's rules”. Освен плакатите ще видите интерактивни прожекции и някои интересни предмети, свързани с темата.

Изложбата е част от проекта „Математическата сърцевина на изкуството”, включен в програмата на Пловдив - Европейска столица на културата 2019 / Plovdiv 2019 ECOC
МГ „Акад. К. Попов”, професия „Компютърен график”, специалност „Компютърна графика” са партньори по проекта.

2. Работилница „Играта на живота” в Математическа гимназия, 22.10.2018 г.

Събитието е от втората част на „Математическата сърцевина на изкуството”, част от програмата на Пловдив - Европейска столица на културата 2019 / Plovdiv 2019 ECOC и продължение на темите от „Математически чудовища” на Христо Петров.
МГ „Акад. К. Попов”, професия „Компютърен график”, специалност „Компютърна графика” са партньори по проекта.
 
Дейности в МГ "Академик Кирил Попов" като асоциирано училище към ЮНЕСКО
Клуб „Краезнание” (клубът е основан и работи в съответствие с темите от компетентността на ЮНЕСКО, свързани с устойчивото развитие, опазването на историческото и културно наследство, правата на човека и др.) изучава и развива теми за Холокоста и антисемитизма.
С усърдие и желание учениците се свързаха с еврейската организация ”Шалом” в Пловдив. Там намериха топъл прием и съдействие. След издирване на материали и архиви намериха лични истории на оцелели евреи спасени в трудовите лагери в България, създадени, за да спасят българските евреи да не бъдат изпратени в патерите на смъртта. Особено интересна за тях беше историята на рода Капон. Пред тях стои предизвикателството да докажат, че българския народ е толерантен. Част от своите лични истории които откриха, те представиха пред своите съученици на 26.01.2018 г., когато клуб ”Краезнание” отбеляза в Математическа гимназия Световния ден на Холокоста. Учениците бяха подготвили рекламни материали като брошури, ключодържатели и картички със темата „Никога няма да забравим”. На видео екран техните съученици от гимназията имаха възможност да изгледат филма „Салвадор” - един трагичен епизод от опита за спасяване на българските евреи.

Снимки от проведената изложба и представения филм във фоайето на МГ „Акад. Кирил Попов“ Пловдив.
Включване на ученици и учители от гимназията в Глобалната седмица на медийната и информационната грамотност (24 - 31 октомври).
В духа на събитието - да се преодолява и противостои на дезинформацията, речта на омразата, насилственият екстремизъм и неприкосновеността на личния живот бяха проведени: 1) информационна кампания сред учениците в часове на класа и 2) конкурси с ученици от професия „Компютърен график“ на теми: „Толерантността и изкуството на живота“ за компютърна графика и „Пловдив - младежка зона за информационна грамотност“ за фотография. Във фоайето на гимназията бяха експонирани отличените от журито творби на наши ученици.
Математическа гимназия „Акад. Кирил Попов”,
Пловдив е основана през 1971 г. с прием от
два випуска с профилите „Математика” и
„Изчислителна математика”.
Maps
+359 32 643 157
+359 32 643 192
4000 Пловдив,ул. Чемшир    No 11, кв. "Хр. Смирненски"
project@omg-bg.com
Our Mission Statement: