МАТЕМАТИЧЕСКА ГИМНАЗИЯ "АКАДЕМИК КИРИЛ ПОПОВ" ПЛОВДИВ
ПОРТФОЛИО

ЕВРОПЕЙСКИ И НАЦИОНАЛНИ ПРОГРАМИ И ПРОЕКТИ
МЕНЮ КЪМ ОСЪЩЕСТВЯВАНИ ПРОЕКТИ
ДРУГИ ПРОГРАМИ И ПРОЕКТИ
Проект по Програма „Пловдив - Европейска столица на културата 2019“
Нови събития през месец май 2019 г. по проект “Математическата сърцевина на изкуството” по Програма „Пловдив - Европейска столица на културата 2019“

Изложба „Шаблони / Patterns” / Откриване Математическа гимназия
Откриване МГ „Акад. К. Попов”, 03.05.2019 г.

Събитието е от третата част на проекта „Математическата сърцевина на изкуството”, част от програмата на Пловдив - Европейска столица на културата 2019 / Plovdiv 2019 ECOC и продължение на темата за фракталите от „Математически чудовища” на Христо Петров. Математическа гимназия „Акад. К. Попов”, професия „Компютърен график”, специалност „Компютърна графика” са партньори по проекта.
„Шаблони / Patterns” представя няколко концепции за получаване на силно визуално въздействащи образи, структурата на които е определена от стриктна математическа логика. Всички изображения са компютърно генерирани, като в основата на всяко е различен „шаблон”. Като се приложи многократно се раждат сложни и взаимосвързани структури, които приковават погледа.
Автор на снимките: Никол Манолова, 11з клас

Работилница „Шаблони / Patterns” в Математическа гимназия
МГ „Акад. К. Попов”, 03.05.2019 г.

Във втората работилница от серията Patterns ще разгледаме темата за пропорциите и някои връзки на алгебрата с естетиката и практичността.
Автор на снимките: Никол Манолова, 11з клас
 
Нови събития по проект “Математическата сърцевина на изкуството” по Програма „Пловдив - Европейска столица на културата 2019“

1. Изложба Cellular Automata / Откриване Математическа гимназия, 18.10.2018 г.
Война на световете.
Нови светове, конструирани от прости правила. И все пак също така необятни като този, в който живеем.
През 1970 г. Джон Конуей създава играта „Живот”, която придобива изключителна популярност и завладява съзнанието както на редица учени - физици, математици и биолози, заради възможността от прости правила да се изведат много сложни модели, така и на прохождащите компютърни ентусиасти (моментът съвпада с появата на първите достъпни микрокомпютри). Освен чистите практически приложения на клетъчните автомати, играта провокира и на философско ниво - тъй като доказва, че е възможна организация без намесата на външен създател.
Повече от половин век преди това, през 1898 г. излиза творбата на Хърбърт Уелс „Война на световете” - един от първите научно-фантастични романи, в който извънземни, които не успяват да бъдат спрени от хората, завладяват голяма част от Великобритания, но ненадейно загиват от обикновени земни болести, към които нямат имунитет.
През септември 2018 г. Христо Петров прави своя интерпретация на тези истории, във втората част на проекта „Математическата сърцевина на изкуството”. Изложбата включва 16 плаката, разделени в две теми - „Conway's war of the worlds” и „Wolfram's rules”. Освен плакатите ще видите интерактивни прожекции и някои интересни предмети, свързани с темата.

Изложбата е част от проекта „Математическата сърцевина на изкуството”, включен в програмата на Пловдив - Европейска столица на културата 2019 / Plovdiv 2019 ECOC
МГ „Акад. К. Попов”, професия „Компютърен график”, специалност „Компютърна графика” са партньори по проекта.

2. Работилница „Играта на живота” в Математическа гимназия, 22.10.2018 г.

Събитието е от втората част на „Математическата сърцевина на изкуството”, част от програмата на Пловдив - Европейска столица на културата 2019 / Plovdiv 2019 ECOC и продължение на темите от „Математически чудовища” на Христо Петров.
МГ „Акад. К. Попов”, професия „Компютърен график”, специалност „Компютърна графика” са партньори по проекта.
 
Проектът “Математическата сърцевина на изкуството”, който е част от програмата на „Пловдив - Европейска столица на културата 2019“ е с партньорското участие на Математическата гимназия "академик Кирил Попов" и арт пространство „Отсреща“. Целта на проекта е да разчупе стереотипа за отдалеченост на точните науки от изкуството. По отношение на поставената цел, координаторът на проекта Христо Петров, който е възпитаник на Математическата гимназия споделя, че черпи голяма част от творческото си вдъхновение от света на математиката. Според него светът на математиката е мистериозен и необясним, подобно на този на изкуството. Обича да цитира и великия писател-фантаст Артър Кларк - “всяка достатъчно напреднала технология не се различава по нищо от магията.”
Основните дейности по проекта започват на две места в Пловдив. Първата тема са фракталите - концепция еднакво привлекателна както за хората на точните науки, така и за артистичните натури. С оригиналните минималистични изображения се насочва вниманието на младите хора към структурата на изображенията, а съпътстващите работилници и разговори по забавен начин разкриват математическите модели, които стоят зад тях.  "Фракталите са страшно интересни, като още от 18. век предизвикват интереса на много учени, но поради огромния изчислителен труд, необходим за илюстрирането на повечето от тях, както и някои парадокси, които пораждат, са били до голяма степен неясни. Оттам идва и епитетът “чудовища”, с който се заиграхме и в проекта. Днес, с наличието на съвременната изчислителна техника, те са детайлно изследвани и започват да придобиват голямо значение в света на компютърните технологии.” - казва Христо. “Рядко се замисляме за това, но природата около нас е до голяма степен фрактална - съвсем прост пример е зеленчукът броколи романеско - всяка негова малка съставна част има формата на цялото.”На 28 май изложбата бе представена пред учениците на Математическата гимназия.
Следващите изложби по проекта са посветени на шаблоните, мозайките и клетъчните автомати.
 
ПОДГОТОВКА И ОТКРИВАНЕ НА ИЗЛОЖБАТА В МГ "АКАД. КИРИЛ ПОПОВ"

(снимките са подготвени от Никол Манолова)
Математическа гимназия „Акад. Кирил Попов”,
Пловдив е основана през 1971 г. с прием от
два випуска с профилите „Математика” и
„Изчислителна математика”.
Maps
+359 32 643 157
+359 32 643 192
4000 Пловдив,ул. Чемшир    No 11, кв. "Хр. Смирненски"
project@omg-bg.com
Our Mission Statement: