МАТЕМАТИЧЕСКА ГИМНАЗИЯ "АКАДЕМИК КИРИЛ ПОПОВ" ПЛОВДИВ
ПОРТФОЛИО

ЕВРОПЕЙСКИ И НАЦИОНАЛНИ ПРОГРАМИ И ПРОЕКТИ
МЕНЮ КЪМ ОСЪЩЕСТВЯВАНИ ПРОЕКТИ
АКТУАЛНО
Международен конкурс за млади хора
„The Goi Peace Foundation“, Япония, подкрепена от Министерството на образованието, културата, спорта, науката и технологиите на Япония, Японска национална комисия за ЮНЕСКО, Японска частна гимназия, Метрополитен съвет по образованието в Токио и Japan Broadcasting Corporation; Nikkei Inc. Обявяват конкурс за есе на тема: „Промяната, която искам да направя“.
Темата за есе трябва да отговаря на въпросите:
Какво е най-голямото нещо, което бихте искали да промените, за да направите Вашето училище, работно място, общност, държава или свят по-добро място? Как бихте довели до тази промяна? Моля, споделете конкретните си идеи.
Насоки за участниците:
1. Есета могат да се подават от лица на възраст до 25 години (към 15 юни 2018 г.) в една от следните възрастови категории:
а) Деца (на възраст до 14 години)
б) Младежи (на възраст 15-25 години)
2. Есетата трябва да бъдат до 700 думи или по-малко на английски, френски, испански или немски език, с изключение на заглавието на есето и заглавната страница.
3. Есетата могат да се подават по пощата или онлайн (регистрационната страница https://www.goipeace.or.jp/en/work/essay-contest) и да изпълните необходимите стъпки.
4. Есетата, подадени по пощата, трябва да съдържат заглавна страница (свободен формат), която да показва:
(1) категория („Деца“ или „Младежи“)
(2) заглавието на есето
(3) вашето име
(4) адрес
(5)пол
(10) име на училището (ако е приложимо)
(11) брой думи.
Пояснение:
1. Есетата трябва да бъдат оригинални и непубликувани.
2. Есетите трябва да бъдат написани от един човек.
3. Авторските права на вписаните есета ще бъдат възложени на организатора.
4. Ако имате въпроси, моля, направете справка в раздела за често задавани въпроси в долната част на страницата с указания (https://www.goipeace.or.jp/en/work/essay-contest).
Срок:
Есетата трябва да бъдат получени до 15 Юни, 2018 (23:59 местно време).
Награди: Следните награди ще бъдат дадени съответно в категорията "Деца" и "Младеж":
1-ва награда: Сертификат и награда от 100 000 йени (приблизително 900 долара към февруари 2018 г.) и подарък (за 1 участник)
2-ра награда: Сертификат и награда от 50 000 йени (приблизително 450 щатски долара към февруари 2018 г.) и подарък (за 2 участници)
Трета награда: Сертификат и подарък (за 5 участници)
Почетно споменаване: Сертификат и подарък (за 25 участници)
Победителите ще бъдат поканени на церемонията по награждаването, която ще се проведе в Токио, Япония на 23 ноември 2018 г. и ще получат наградата си от министъра на образованието. (Пътните разходи ще бъдат покрити от организатора). Допълнителни награди (Признаване за усилие, Най-добра награда за училище, Награда за стимулиране на училище) ще бъдат дадени, ако е приложимо.
Всички наградени ще бъдат обявени на 31 октомври 2018 г. в уеб сайта на Фондацията за мир Goi (www.goipeace.or.jp). Сертификатите и подаръците ще бъдат изпратени на победителите през декември 2018 г.
Моля, изпратете вашите заявки до:
International Essay Contest c/o The Goi Peace Foundation
1-4-5 Hirakawacho, Chiyoda-ku, Tokyo 102-0093, Japan OR Send online through
www.goipeace.or.jp <http://www.goipeace.or.jp>
За допълнителни запитвания, моля, свържете се с essay@goipeace.or.jp

Проектът Social Street Youth Exchange

Проектът Social Street Youth Exchange на Еразъм+ се състоя от 22.02.2017г. до 03.03.2017г. в Милано. В него  участваха ученици от 5 държави: Ирландия, Франция, Германия Италия и България, представена от ученици и ръководители от МГ „Акад. Кирил Попов“. В тази статия ще ви разкажем за преживяванията си по време на проекта и колко полезен беше в нашето личностно и социално развитие. Всичко се развиваше под форма на игра.
Първото и най-важно нещо, на което ни научи този проект е, че човек може сам да избира какъв да бъде и да създава великолепни неща. Една от игрите беше „Игра на страстта“. В нея всеки разказва за това какъв иска да бъде или кое е любимото му занимание. Въпреки различията си, всеки трябваше да разбере съотборника си и да вникне в неговата същност. Тази игра разви у нас разбиране и увереност в самите нас и в това, че ние наистина можем да постигнем своите мечти.
Друга важна черта, която развихме у себе си, беше способността за работа в екип и толерирането на чуждо мнение. В много от игрите бяхме разделени на отбори с различни хора и различни мнения. В тях трябваше да си сътрудничим и да обмисляме и комбинираме различни идеи по различни въпроси. Дори да имахме някои неразбирателства, накрая всичко си идваше на мястото, защото се научихме да разбираме чуждата идея и понякога да правим компромис, което не е чак толкова страшно. Може би никога нямаше да успеем да се справим със зададените задачи и игри ако не бяхме толкова единни и задружни. Ние показахме, че ако работим заедно и целеустремено можем да постигнем завидни резултати за кратък период от време.
В един от последните дни трябваше да нарисуваме с отбора си свой собствен супер герой. Всеки трябваше да вложим някоя черта от себе си и някое свое добро качество. Получиха се доста чудати на вид резултати, но героите наистина имаха невероятни качества. Бяха смели, силни, честни, мили, добри, състрадателни, умни и т.н. Разбрахме какво всеки цени у себе си и това ни сближи. По- късно ни разказаха за „Ефекта на пеперудата“ - как една малка и незначителна част може да промени всичко, как един човек, независимо какъв е, може да промени света. Това показа на всички ни, че колкото и да сме малки и незначителни, ние можем да направим нещо добро, можем да променим нещо, можем да променим всичко! Единственото, от което се нуждаем е цел, която да следваме и изпълним.
Накрая, но не на последно място този проект ни даде приятелство. Срещнахме се с наши връстници от различни националности, опознахме тях и културите им, работихме и живяхме заедно, смяхме се и спорихме, но създадохме трайни приятелства и незабравими спомени заедно.
Той беше едно голямо приключение, в което научихме много за себе си, живота и хората докато играхме игри и се забавлявахме. Придобихме много ценни качества, станахме по-смели в идеите и  решенията си, но най-важното станахме по- добри хора.

Математическа гимназия „Акад. Кирил Попов”,
Пловдив е основана през 1971 г. с прием от
два випуска с профилите „Математика” и
„Изчислителна математика”.
Maps
+359 32 643 157
+359 32 643 192
4000 Пловдив,ул. Чемшир    No 11, кв. "Хр. Смирненски"
project@omg-bg.com
Our Mission Statement: